Hét grootste fiets-, smul- en drinkfeest van Geel en omstreken, het kan niet anders dan Bikken en Biken zijn. Zondag 18 mei is deze leuke combinatie van fietsen en smullen van de Geelse Landelijke Gilden reeds aan haar negende editie toe. Deze unieke combinatie van 35 kilometer fietsen en een volledig zes gangen menu lokt al jaren de grote massa.

Bikken en Biken is van bij de eerste editie, dat was in 2006, een voltreffer. Aanvankelijk was het nochtans de bedoeling om het bij die ene keer te houden. Maar een massa positieve reacties, waarop men inmiddels een abonnement blijkt te hebben, beslisten er anders over. Een fietstochtje langs de meest landelijke wegen van Geel en omstreken, waarbij de deelnemers letterlijk van feesttafel naar feesttafel toeren, is voor velen een jaarlijkse traditie geworden.

Dit keer wordt de organisatie geschraagd door de gebundelde krachten van de Landelijke Gilden uit Punt, Stelen, Rauwelkoven, Ten Aard en Zammel-Oosterlo. De organisatoren werkten een route uit waarover zeker dit keer nog lang zal nagepraat worden. ,,Om eerlijk te zijn, het blijft ons verrassen dat je in Geel en omstreken zoveel leuke landelijke wegen met de fiets kunt ontdekken’’, zeggen ze zelf. ,, Ieder jaar opnieuw is het uitwerken van de tocht een grote puzzel omdat we telkens nieuwe prachtige fietswegen ontdekken. Zo gebruiken we dit jaar het nieuwe fietspad langs de fly-over op Geel-Punt en dwarsen we ook de unieke site van de abdij van Tongerlo”.

Een sterk punt van dit Landelijke Gilde evenement is bovendien dat de volledig tocht bewegwijzerd is en onderweg de cruciale verkeersknooppunten beveiligd worden met de medewerking van de Vriendenkring van de Burgerbescherming.

Vertrek en aankomst zijn ook dit jaar voorzien in de agora van de Thomas More Hogeschool (vroeger KHK) langs de Geelse Ring. Vanaf daar gaat de 35 kilometer lange tocht via Poiel, Heze, langs Oevel, Tongerlo, Zammel, Oosterlo, Stelen en Stokt opnieuw richting Thomas More Hogeschool.

Bij de start al worden de deelnemers getrakteerd op een gezond aperitief en een bijhorend hapje. Onderweg staat er ook nog een kalfshamburger op het menu, een stevige soep, knapperige frietjes in het gezelschap van het nieuwe Geelse streekbier Vals Paterke, een vers gebakken pannenkoek en om af te ronden een ijsje bovenop. Ook op diverse andere locaties horen daar de nodige drankjes bij. Bourgondisch genieten staat nu eenmaal bovenaan het lijstje van de Bikken en Biken organisatoren.

Nummer negen van Bikken en Biken start zondag 18 mei in de agora van de KHK langs de Ring in Geel tussen 10 en 13 uur. Fietstempo en tijdsbesteding onderweg vult men zelf in met als enige afspraak dat men uiterlijk om 18 uur weer in de Thomas More-campus verwacht wordt. 

Deelnemen aan dit fiets-, feest- en drinkgelag kost 15 euro (all-in). Kinderen tussen 12 en 3 jaar betalen slechts 8 euro en wie nog jonger is mag zelfs gratis mee. Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot en met woensdag 14 mei in Toerismehuis de Waag, Markt 1 in Geel of door storting van het verschuldigde bedrag op rekening 733-0414833-91 van gewestraad Geel met vermelding van het aantal deelnemers. Het stortingsbewijs geldt dan als inschrijfbewijs.

Voor  meer info kan men terecht bij Toerisme Geel 014 56 63 80 of via de websites van diverse Geelse Landelijke Gilden.

 Bij de foto: Bikken & Biken, een fiets- en smulfeest om naar uit te kijken.